May 15, 2021

OM-traineeship

Het OM-traineeship: dé start van je juridische loopbaan

Wil jij je inzetten voor een rechtvaardige en veilige samenleving? Jouw juridische kennis in de praktijk brengen, verdiepen én ervaring opdoen in het beoordelen en verwerken van strafzaken? Solliciteer dan naar één van de felbegeerde plekken van het tweejarige OM-traineeship dat start in september en maak in twee jaar tijd kennis met alle facetten van werken bij het OM.

Over de functie

De opleiding

Tijdens het OM-traineeship combineer je een op maat gemaakt opleidingsprogramma met het opdoen van werkervaring in het beoordelen van strafzaken bij verschillende onderdelen van het OM. Hoe gaat dit in zijn werk? De eerste 7 maanden van het programma word je opgeleid binnen de landelijke opleidingsomgeving van het Parket CVOM in Utrecht. Je start samen met je mede-trainees en maakt in deze periode kennis met elkaar, de organisatie en het werk. Je gaat aan de slag met de beoordeling van zaken en je volgt daarnaast verschillende leeractiviteiten van het opleidingsprogramma. Daarna werk en leer je 7 maanden op een arrondissementsparket in het land. In deze periode beoordeel je bij de afdeling Interventies zaken op het gebied van veel voorkomende criminaliteit en vervolg je daarnaast het opleidingsprogramma. Na deze 7 maanden stroom je door naar de onderzoeksomgeving van een Arrondissementsparket of naar één van de landelijke onderdelen: het Ressortsparket, Landelijk Parket of het Functioneel Parket. Je start met een opleidingsweek, waarna je gedurende 7 tot 10 maanden op deze plek werkt en leert. Is je eindbeoordeling positief, dan ontvang je het parketvaardigheidsbewijs en kun je vanaf de laatste drie maanden van het programma solliciteren op een juridische functie.

De combinatie van werken en leren, zowel inhoudelijk als op het gebied van persoonlijke vaardigheden, zorgt voor een verdieping van je kennis en ervaring. Voorts krijg je door het uitgebreide opleidingstraject zicht op jouw capaciteiten, talenten en krachten. En kun je binnen de groep trainees veel van elkaar leren en ervaringen delen. Een mooie start van je juridische carrière!

Wat vragen wij van jou?

● Minimaal een WO-opleiding Nederlands Recht met als uiterste afstudeerdatum 1 september 2021 en met verklaring ‘civiel effect’

● Ruime kennis van het straf- en strafprocesrecht (bij voorkeur)

● Maximaal 2 jaar relevante juridische werkervaring na datum afstuderen

● Aantoonbare maatschappelijke betrokkenheid

Wat bieden wij?

● Dienstverband van 2 jaar bij het Openbaar Ministerie;

● Uitgebreide opleiding met intensieve begeleiding door ervaren, betrokken en enthousiaste OM-professionals;

● Goede werksfeer in een hecht team van startende enthousiaste professionals;

● Je start in schaal 8 (€ 2.623 - €2756 bruto per maand op basis van een 36-urige werkweek conform CAO Rijk). Het tweede jaar word je ingeschaald in schaal 9 (€ 2.824 per maand op basis van een 36-urige werkweek conform CAO Rijk);

● Vergoeding woon-werkverkeer;

● Aantal individuele keuzemogelijkheden in het arbeidsvoorwaardenpakket zoals bijvoorbeeld de aanschaf van een fiets of een bedrijfsfitnessabonnement

Bijzonderheden

In het online sollicitatieformulier kun je je voorkeur aangeven voor de regio’s waar je na de centrale start bij parket CVOM te Utrecht geplaatst wil worden. Wij kunnen plaatsing in jouw voorkeursregio echter niet garanderen en vragen hierin om die reden jouw flexibiliteit. Verder kun je in het sollicitatieformulier interesse en affiniteit met één van de landelijke parketten (Ressortsparket Den Bosch, Landelijk Parket Rotterdam of Functioneel Parket) aangeven.

Voor het werken bij het Functioneel Parket is affiniteit met fraude of milieuzaken een pré.

Voor deze lichting zijn de volgende voorkeuren mogelijk: Functioneel Parket (2x), Landelijk Parket Rotterdam, Ressortsparket Den Bosch, Parket Amsterdam, Parket Noord-Nederland, Parket Oost-Nederland, Parket Oost- Brabant, Parket Den Haag en Parket Rotterdam.

De exacte locatie bij het Functioneel Parket wordt in afstemming met de kandidaat bepaald.

Selectieprocedure

Vanwege de maatregelen ter bestrijding van het Coronavirus ziet de selectieprocedure er op dit moment anders uit en vinden de onderdelen grotendeels digitaal plaats. De procedure bestaat uit de volgende stappen:

● brievenselectie

● digitaal E-assessment (12- 17 mei )

● digitale OM-selectiedag (2 of 4 juni)

● aanvullend digitaal LTP-assessment (16 t/m 25 juni)

● arbeidsvoorwaardengesprek (21 juli)

Houd deze data alvast vrij in je agenda!

Over de organisatie

Het Openbaar Ministerie (OM) zorgt – samen met de politie en andere ketenpartners - voor opsporing en vervolging van strafbare feiten. Dit varieert van winkeldiefstal tot moord, en van belastingontduiking tot cybercrime en terrorisme. Het werk van het OM is erop gericht dat daders een passende straf krijgen, dat slachtoffers en nabestaanden het gevoel hebben dat er oog is voor hun positie en belangen, en dat de samenleving ervaart dat het OM staat voor een rechtvaardige samenleving. Bij het OM werken ruim vijfduizend medewerkers met diverse (culturele) achtergronden, opleidingen en kwaliteiten. Onze medewerkers houden zich dagelijks bezig met (straf)zaken die een grote invloed hebben op het dagelijks leven. Dat maakt werken voor het OM zo bijzonder. Binnen het OM kennen we veel juridische functies, zoals officier van justitie, assistent-officier en advocaat-generaal: zij geven leiding aan het strafrechtelijk onderzoek en werken daarbij nauw samen met de politie en andere ketenpartners. Maar ook zijn er veel mogelijkheden voor beginnende juristen, als beleidsadviseur, interventiejurist of via het OM-traineeship. Ook werken bij het OM veel mensen in een niet-juridische functie. Dat zijn bijvoorbeeld medewerkers met een administratieve functie, beleidsmedewerkers, HRM- of communicatieadviseurs, informatiespecialisten en IT'ers. Zij werken achter de schermen hard mee aan een rechtvaardig Nederland. Ook zijn er verschillende mogelijkheden voor stagiaires. Lees hier meer over het werken bij het OM: http://bit.ly/2mVdKBO Als Openbaar Ministerie geloven we in de kracht van diversiteit en inclusie, in alle lagen van de organisatie. Binnen de topstructuur, het MT, en in teams. Bij diversiteit kun je denken aan geslacht, culturele achtergrond, leeftijd, seksuele geaardheid en aan verschil in opleiding en carrière. Daarnaast streven we naar een inclusieve organisatiecultuur. Iedereen telt mee. Het is belangrijk dat alle collega’s zich bij het OM thuis voelen en gerespecteerd en gewaardeerd worden. Óók in talent en groei.

Solliciteren?

Enthousiast geworden? Reageer snel via de onderstaande button! Vragen? Neem contact op met Accountmanager Buket Izmir.

Contracttype W&S
Dienstverband 36 uur per week
Werkvelden Juridisch
Werklocatie Landelijk
Solliciteer nu

Waarom Global People?

Wij zetten jouw talent centraal en helpen je op te vallen met een sterk CV en een overtuigende sollicitatiebrief. We geven je persoonlijke feedback en helpen assessments en sollicitatiegesprekken voor te bereiden. We coachen je tijdens het hele proces – van vacatures vinden tot de perfecte baan.

  • Persoonlijk advies over CV en sollicitatiebrief
  • Coaching en aanscherping zakelijke vaardigheden
  • Assessmentbegeleiding en gesprekvoorbereiding

Vragen over deze vacature?

success icon

Wat leuk dat je meedoet!

Wij houden jou graag op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rondom onze interessante vacatures en onze unieke netwerk- en wervingsevents.